Kanton Sarajevo: U toku uređenje korita Bosne i Željeznice

Nakon riješenih imovinsko-pravnih odnosa, počelo je uređenje desne obale rijeke Bosne u Ulici Nova željeznička stanica u MZ Svrake na području općine Vogošća. Radovi će biti izvođeni na 365 metara korita. Njihova vrijednost procijenjena je na 684.000 KM.

Uređenje korita Bosne u Ilijašu dugogodišnji je projekt Agencije za vodno područje rijeke Save. Izlaskom mašina na teren nastavljeni su radovi od već uređenog dijela korita do mosta za naselje Kadarići. Riječ je o dionici dužine 160 metara, a ugovorena vrijednost radova je 230.000 KM. U ovoj godini, prije jesenjih kiša, planirano je i osiguranje proticajnog profila u nekoliko naselja na području općine i to u Kadarićima, Malešićima, Luci i Ribarićima. Za ove aktivnosti je osigurano 350.000 KM.

Planirana je i regulacija korita Bosne u sarajevskoj općini Novi Grad. Riječ je o dionici nizvodno od petlje Butile dužine 350 metara. Vrijednost radova je 999.000 KM. Izvođač radova je odabran u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Radovi će početi nakon što Općina Novi Grad izda građevinsku dozvolu.

U  novogradskoj i općini Vogošća, na 1.620 metara dužine, bit će izvođeni radovi na osiguranju proticajnog profila Bosne na prioritetnim lokacijama. Vrijednost radova je 444.000 KM.

Kada je riječ o Željeznici, koja spada u rijeke I kategorije, planirano je uređenje 170 metara korita nizvodno od mosta u ilidžanskom naselju Otes. Projekt vrijedi 997.000 KM.

Ugovor o izvođenju radova trebalo bi da bude potpisan do kraja mjeseca. Uvjet za njihov početak je izdata građevinska dozvola, što je u nadležnosti Općine Ilidža.

Dva su značajna projekta, ukupne vrijednosti 500.000 KM, planirana i za općinu Trnovo: uređenje korita Željeznice u naselju Godinja (250.000 KM) te osiguranje proticajnog profila na dionici od zgrade Općine do Bogatića na lokacijama gdje se ova rijeka često izlijevala iz korita (250.000 KM).