Mostar: Obilježen Dan voda

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana voda 2024. u Federaciji Bosne i Hercegovine održana je u Mostaru. Organizatori su institucije sektora voda Federacije BiH - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje rijeke Save i kao domaćin, Agencija za vodno područje Jadranskog mora. Ovogodišnjim motom Dana voda - „Voda za mir“, UN podsjeća da uskraćivanje prava na pristup vodi može uticati na napetosti i konflikte, zbog čega je potreban zajednički rad na zaštiti i očuvanju ovog resursa.

Direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen istakao je da malo zemalja u svijetu ima definirane međudržavnim sporazumima protokole o zajedničkom upravljanju vodama, iako ih više od 150 dijeli prekodržavne vodotoke.

 

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će nastojati biti podrška u promjenama i ubrzanju aktivnosti u procesima održivog upravljanja vodama, izjavio je ministar Kemal Hrnjić.  Naglasio je da su vode jedan od najbitnijih resursa koje BiH ima.

 

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić istakao je kako su trenutno nedostajuća sredstva za sektor voda na svim nivoima. Naglasio je značaj regionalne saradnje u oblasti voda - razmjenu podataka i zajedničko djelovanje u kriznim situacijama.