Obilježen Dan voda

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana voda održana je u Sarajevu pod motom „Budi promjena“. Organizatore manifestacije - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Agenciju za vodno područje rijeke Save i Agenciju za vodno područje Jadranskog mora, podržale su i međunarodne institucije koje čine Alijansu za vode Bosne i Hercegovine.

- Alijansa će nastaviti pratiti reformski proces i napore modernizacije sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, uz podršku vladinih institucija na ovom neophodnom reformskom putu, izjavila je rezidentna predstavnica UNDPBiH Steliana Nedera.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedio je radni dio manifestacije.

Predstavljeni su projekti implementirani uz pomoć Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i finansirani iz pretpristupnog fonda IPA II. Projekt „Tehnička pomoć za izradu Planova upravljanja rizicima od poplava za Bosnu i Hercegovinu“ predviđa izradu šest planova. Osim krovnog za BiH, u toku je priprema pet zasebnih planova za sve jedinice upravljanja u Bosni i Hercegovini. U formi su nacrta, a krajem narednog mjeseca završava se postupak javnih konsultacija. Ove šestogodišnje dokumente predstavio je dipl.inž.građ. Nijaz Lukovac, istraživač u oblasti hidrauličkog inženjerstva s dugogodišnjim iskustvom.

I projekt „Izrada mapa erozije za područje Federacije BiH i Brčko distrikt“ realiziran je uz podršku EU sektoru upravljanja vodama u oblasti zaštite od poplava. Rezultate projekta prisutnima je predstavio prof. dr. Boris Radić, vanredni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Nove tehnologije i novi materijali na sanacijama cjevovoda bez iskopa metodom primus line“  naziv je prezentacije koju je izložio dipl. inž. građ. Tonči Janković.

U nastavku su izjave direktora Agencije za vodno područje rijeke Save i Agencije za vodno područje Jadranskog mora te stručne savjetnice u Sektoru za vode Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva FBiH za FENA-u.