Radionica o izgradnji kapaciteta o razmjeni hidroloških podataka, standardizaciji, interoperabilnosti u regionu VI

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u saradnji s Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save (ISRBC), organizirala je radionicu o izgradnji kapaciteta o razmjeni hidroloških podataka, standardizaciji, interoperabilnosti (Capacity Building Workshop on Hydrological Data Exchange, Standardization, Interoperability) u regionu VI. Radionica je održana 29. i 30. januara 2024. godine u Zagrebu, u prostorijama Savske komisije.

Okupila je provider-e (pružaoce podataka) za potrebe hidrološkog informacionog sistema Sava (Sava HIS-a) i stručnjake zemalja sliva Dunava i Rajne. Prisustvovali su predstavnici institucija (data provider-i), eksperti iz oblasti hidrologije i IT sektora iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Savske komisije, ICPDR-a i Svjetske meteorološke organizacije.

Susretu u Zagrebu prethodio je dvodnevni online uvodni sastanak na kojem su date smjernice i uvodne prezentacije za teme o kojima će se detaljno diskutirati i razgovarati.

Cilj radionice je bio, između ostalog, omogućiti članicama Savske komisije da dijele hidrološke podatke i metapodatke u skladu s relevantnim standardima i principima WMO Hydrological Observing System (WHOS), WMO Integrated Global Observing System (WIGOS) i WMO Informacionog sistema (WIS2.0) za interoperabilnost podataka.

Bilo je riječi o jačanju postojeće politike o razmjeni hidroloških i meteoroloških podataka i informacija u slivu rijeke Save s naglaskom na implementaciju WMO Unified Data Policy (Jedinstvene politike podataka WMO-a).

Uređivanje postojećih podataka i metapodataka unutar Sava HIS-a omogućeno je praktičnim radionicama. Prezentiran je način izvoza podataka putem Water ML2.0 web usluga. Također, održana je vježba registracije hidroloških stanica u OSCAR-u i dodjeljivanje identifikatora WIGOS stanica.

Ovaj proces omogućava poboljšanu interoperabilnost i razmjenu podataka između različitih hidroloških informacijskih sistema (HIS) te osigurava standardizirane metapodatke.