Saopćenje za javnost povodom Svjetskog dana voda

Zbog pandemije korona-virusa i poštivanja epidemioloških mjera, institucije za upravljanje vodama u Bosni i Hercegovini ove godine nisu u prilici da na uobičajen način obilježe Svjetski dan voda - 22. mart/ožujak.  Umjesto tradicionalnog zajedničkog radnog skupa na kojem se razmatraju aktuelne teme u sektoru voda u Bosni i Hercegovini, kampanja obilježavanja Svjetskog dana voda ove godine se realizira samo u medijskom prostoru.

Stoga, kao nadležne institucije za upravljanje vodama u Federaciji  Bosne i Hercegovine, obraćamo se javnosti zajedničkim saopćenjem s ciljem da istaknemo značaj Svjetskog dana voda i njihovog očuvanja u našoj zemlji.

Svjetski dan voda - 22. mart/ožujak ove godine se u cijelom svijetu obilježava pod motom -  “Vrednovanje vode”, što je veoma značajno u vremenu borbe s pandemijom COVID-a 19. Odgovarajuće vrednovanje vode ključno je za postizanje globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija. Predsjedavajući UN-a za vode i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj Gilbert F. Houngbo izjavio je da čak i prije pandemije COVID-a 19 svijet nije bio u stanju da ispuni cilj: osiguranje vode i sanitacije za sve do 2030. godine.  
"Moramo učiniti više, puno više. Pandemija COVID-a 19 podsjeća nas na našu zajedničku ranjivost i zajedničku sudbinu. Izgradimo bolje osiguravajući vodu i sanitarne uvjete za sve do 2030", izjavio je Houngbo.

U središtu ovogodišnje kampanje Svjetskog dana voda je razgovor o vrednovanju vode, odnosno o tome šta voda znači ljudima. Zbog toga Ujedinjene nacije pozivaju sve ljude da se uključe u ovaj razgovor tako što će odgovoriti na pitanje šta voda znači za njih te izraziti svoje misli i osjećanja o vodi. Voda ljudima znači različite stvari, pa je cilj kampanje da se čovječanstvo kroz razgovor podsjeti na njen značaj u domovima, vrtićima, školama i na radnim mjestima. Koliko voda znači za higijenu, zdravlje, dostojanstvo i produktivnost svakog čovjeka? Koliko je važna za svaku kulturu, religiju i narodne običaje? Koliko voda znači za proizvodnju hrane, poljoprivredu, industriju, turizam i sveukupnu ekonomiju? Koliko je važna za očuvanje prirode i životne sredine? Sva navedena pitanja usmjeravaju na odgovor: Život čovjeka nemoguć je bez vode. Ne postoji nijedan segment naših života koji ne zavisi od vode  i njene upotrebe.

Bez sveobuhvatnog razumijevanja stvarne, višedimenzionalne vrijednosti vode - nećemo moći da zaštitimo ovaj važan resurs u korist svih.  Stoga, i ovog 22.marta/ožujka, povodom Svjetskog dana voda, Ujedinjene nacije šalju svijetu poruku o vrijednosti vode s ciljem podizanja svijesti o globalnoj krizi i upostavljanju ravnoteže između potražnje i ograničenih rezervi.

Bosna i Hercegovina raspolaže značajnim vodnim resursima i po tome je među vodećim državama u svijetu. Zbog toga je od velike važnosti dosljedna primjena važeće zakonske regulative o vodama, kao i efikasna organizacija djelovanja i rada institucija u ovoj oblasti. Međunarodne konvencije i protokoli, kao i domaći zakoni, obavezuju Bosnu i Hercegovinu da vodi brigu o zaštiti vodnih resursa po uzoru na evropski model. Takođe, moramo biti otvoreni i za nove prijedloge kojima ćemo naš sistem upravljanja vodama prilagoditi zahtjevima Evropske unije.

Voda je najdragocjeniji resurs Bosne i Hercegovine. Ukoliko na pravi način iskoristimo tu vrijednost, uz odgovorno upravljanje vodama, naše vodno bogatsvo može postati ozbiljan pokretač razvoja Bosne i Hercegovine.

Zato je naša poruka javnosti u Bosni i Hercegovini da se svaki pojedinac i cjelokupno društvo zapitaju koliko je voda važna za njih lično, za njihove porodice i prijatelje, za sve ljude i njihove potrebe, i da je prema tome vrednuju.

Šta voda znači za vas?
Postanite aktivan učesnik ovog procesa.