Sufinansiranjem do brže regulacije korita

Predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, direktor i rukovodioci Sektora, razgovarali su s načelnikom i saradnikom za komunalnu infrastrukturu Općine Novi Grad. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija koje posluju u poslovnoj zoni Rajlovac.

Razgovarano je o dinamici uređenja korita Bosne u Sarajevskom polju. Zajednički je stav da bi te aktivnosti trebalo ubrzati kako bi bio smanjen rizik od poplava te privrednicima omogućeno sigurno širenje proizvodnih kapaciteta.

Direktor AVP Sava Sejad Delić upoznao je goste da je dan ranije o istoj temi razgovarao i s ministrom privrede Kantona Sarajevo. Tada je izražena spremnost za zajedničko rješavanje problema, odnosno sufinansiranje projekata uređenja vodotoka I kategorije na području Kantona Sarajevo.

I predstavnici Općine Novi Grad smatraju da je takav pristup ispravan način rješavanja regulacije vodotoka u Sarajevskom polju. Predloženo je organiziranje sastanka na koji bi bili pozvani predstavnici Vlade odnosno Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, općina Novi Grad i Ilidža te Agencije za vodno područje rijeke Save. Na sastanku bi bilo riječi o pojedinačnim finansijskim izdvajanjima za uređenje riječnih korita. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zadatak je općina. S obzirom da je kraj godine vrijeme kreiranja budžeta, takav sastanak neophodno je organizirati u što skorije vrijeme.

- Neke projekte smo već kandidirali Svjetskoj banci. Uputićemo zahtjev i Vladi Federacije BiH da poveća izdvajanja za uređenje vodotoka. Učestvovanje u finansiranju većeg broja institucija rezultiraće bržom regulacijom korita jer dinamika radova zavisi od novca koji je na raspolaganju. Volio bih da postavimo rok od tri godine za tri dionice na regulaciji korita Bosne - izjavio je direktor AVP Sava Sejad Delić.

Načelnik Semir Efendić je ukazao na važnost očuvanja poslovanja privrednih subjekata u Rajlovcu ne samo za Novi Grad. Naveo je podatak da je autoindustrija izvozno orijentirana na tržište EU i da trenutno zapošljava oko 500 radnika.

- Sarajevsko polje su prepoznali kao pogodno mjesto za širenje svojih kapaciteta. Kako bi taj trend nastavili, uređenje korita na ovom lokalitetu utiče i na njihove planove. Možemo reći da postavljamo cilj da se nastoje iznaći sredstva zajedno s Kantonom, Agencijom za vodno područje rijeke Save i općinama da se regulacija u Sarajevskom polju završi u naredne tri godine. Napravićemo proračun o sredstvima potrebnim za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - rekao je načelnik Efendić.

Projektnom dokumentacijom, predviđena je regulacija 10 km korita Bosne i njenih pritoka na području općina Novi Grad i Ilidža. Od toga se 7,9 km odnosi na korito Bosne, a ostatak na regulaciju ušća njenih pritoka. Uređeno je 5,7 km a utrošeno 11 miliona KM. Riječ je o sredstvima AVP Sava i Delegacije EK u BiH.  Ostatak, 4,3 km, zahtjevnija je dionica za izvođenje radova. Prema projektu, za regulaciju te dionice treba gotovo 15 miliona maraka.

Zajedničko ulaganje više institucija osiguraće bržu regulacijiu korita Bosne u Sarajevskom polju a time i mirnije snove lokalnom stanovništvu te sigurnije poslovanje privrednim subjektima.