Vlada Federacije BiH: Razgovor o prevenciji i sanaciji šteta od poplava u USK

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastali su se s delegacijom koju je predvodio gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, izvršni direktor JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić kao i federalni zastupnici iz Unsko-sanskog kantona Maja Uremović i Halil Bajramović.

Glavne teme razgovora su se odnosile na prioritetne preventivne mjere i sanaciju nastalih šteta usljed nedavnih poplava koje su zadesile područje ovog kantona, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim infrastrukturnim projektima s naglaskom na ubrzanje gradnje saobraćajnica, posebno onih projekata koje vodi JP Ceste FBiH.  

-Pratimo sve i na raspolaganju smo vam. Prioritetno je ulagati u prevenciju šteta od budućih poplava, jer su sad štete već nastale i one će svakako biti interventno sanirane u maksimalnoj mogućoj mjeri. Potrebno je učiniti sve da se spasi poljoprivredna sezona – rekao je premijer Nikšić.

Učesnici sastanka su istakli da bi priroritetni poslovi koji se tiču prevencije od budućih izlijevanja rijeka, između ostalog, trebali biti i projekti završetka dodatne treće izdignute trake na putu u Kastelima, rekonstrukcija i dodatno pojačanje probijenih postojećih nasipa te realizacija projekta obalne utvrde.

Kad je riječ o sanaciji šteta na poljoprivrednim usjevima, ministar Hrnjić je upoznao goste da u ovogodišnjem budžetu sredstva za tu namjenu nisu planirana, ali da će se, nakon analiza i rezultata obima šteta, prijedlozi najboljih rješenja odmah uputiti Vladi FBiH.

Direktor Delić je upoznao prisutne da su vodostaji na šest mjernih mjesta u nedavnim poplavama u USK-a oborili sve dosadašnje rekorde i da korita nisu izdržala toliku količinu vode. Naglasio je da je Agencija za vodno područje rijeke Save spremna, u skladu s raspoloživim sredstvima, ulagati u rješavanje problema.
Na sastanku se razgovaralo i o ostalim bitnim projektima za Unsko-sanski kanton, a kao dva strateška, gradonačelnik Sedić istakao je bihaćki aerodrom i Nacionalni park „Una“.

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Mijatović informirao je prisutne da je njegov resor na raspolaganju korisnicima iz USK-a te da će ubuduće, između ostalog, činiti sve da preko Grada Bihaća budu što bolje upoznati s mogućnošću korištenja povoljnih sredstava koja imaju na raspolaganju, posebno Razvojne banke FBiH, navedeno je u saopćenju Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.